Jobba på radio

4 yrken du kan ha när du jobbar på radio

Vad är en reporter?

Reportern samlar stoff och innehåll till nyheterna. Reportern är som en samlare till de olika röster som ska komma till tals, ofta i mer samhällsinriktade program och segment. Reportern är ofta på plats när det händer, därför skickar stora nyhetshus sina reportrar till alla världens hörn.

Bli programledare!

Programledaren är den som håller i trådarna i studion – diskuterar, intervjuar och driver programmet helt enkelt. Att vara socialt kompetent är viktigt för en programledare: hen förväntas ofta ha en förmåga att prata mycket, att improvisera och att underhålla.

Radioproducent – kan det vara för dig?

Producenten är som en slags dirigent som ansvarar för att projektet är utförbart – det kan handla om innehåll, gäster, vad som ska diskuteras och på vilket sätt, men även budget och tidsmässiga aspekter som är avgörande för produktionen.

Jobba som tekniker!

Teknikern ser till att programmet rent tekniskt kan möjliggöras. Allt det som gör att radio blir smidigt och behagligt att lyssna till är teknikerns ansvarsområde – att kontrollera och justera ljud och data. I dagens läge brukar även programledarna ha hand om viss teknik under sändningen.

4 tips för att landa jobb på radio

Utbildning

Det finns massor av utbildningar som du kan ha nytta av i ett radiojobb – journalism, kommunikation, kulturproducering, ljudteknik. Sök runt på studentum.se, studera.nu och antagning.se för att hitta den rätta utbildningen för just dina intressen!

Lär dig att skriva en ansökan som står ut

Tänk på att du måste sticka ut bland mängden - men hur gör du det? Jo, ett personligt brev och CV i toppklass som både är strukturerade och har en röd tråd igenom hela ansökan. Vi kan rekommendera personligtbrev.se och cv.mall.com där du kan hitta snygga mallar och klockrena tips!

Gör egna uppdrag

töva yrket även om du inte blivit anställd än – gör reportage, skapa en podcast eller intervjua folk som intresserar dig. Var där det händer och studera de praktiska aspekterna av radiojobbet på egen hand. Det kommer både ge dig övning och färdigheter, och förhoppningsvis även något att visa upp för framtida arbetsgivare.

Sök praktikplats

Att landa sitt drömyrke är inte det lättaste. En tidsbunden arbetspraktik kan däremot vara dörren som öppnar sig till radiovärlden, och kanske till och med en framtida karriär! I bästa fall får praktikanten dessutom en erfaren och engagerad mentor, som ger praktikanten handledning från nära håll.